Föreningar

Varberg föreningDen halländska kuststaden Varberg med 27 600 invånare är en stad med ett rikt föreningsliv och där flera av staden idrottsföreningar finns representerade i några av de allra högsta serierna. Den mest framgångsrika idrottsföreningen i Varberg är utan tvekan innebandylaget Warberg IC eller WIC 85 som den också kallas. Herrlaget har spelat samtliga säsonger i innebandyns högsta serie, Svenska Superligan. Laget är också med fyra SM-titlar det lag i Sverige som har näst flest titlar efter IBK Lockerud med fem titlar. Warbergs första guld kom år 1998 och det senaste 2008. Precis som tidigare i år ligger Warberg även i år med i toppstriden i Superligan, för närvarande på en fjärdeplats efter sex omgångar spelade, fyra poäng efter ledande AIK. Hemmamatcherna spelas på Sparbanken Wictory Center med plats för 900 åskådare.

En annan framgångsrik idrottsförening från Varberg är fotbollsföreningen Varbergs BoIS FC. Klubben har de senaste åren gjort en storartad resa genom seriesystemet, då man säsongen 2010 först vann Division 2 Södra Götaland och året därpå även Division 1 Södra, vilket innebar att man inför förra säsongen tog klivet upp i Superettan där man spelar för närvarande. Den nuvarande säsongen har dock varit tuff då man med två omgångar kvar ligger på kvalplats med endast två poäng ner till Örgryte på nedflyttningsplats. Återstår att se om man lyckas hänga kvar även till nästa säsong. Varbergs BoIS FC spelar sina hemmamatcher på Påskbergsvallen som har plats för upp till 6 000 åskådare.

Förutom Varbergs BoIS FC finns det även i och kring Varberg en rad andra fotbollsföreningar. Varbergs GIF, vilka vid ett antal tillfällen kvalat till Allsvenskan, men som numera är hemmavarande i Division 4 Halland, Trönninge BK samt Lilla Träslövs FF, vilka även dessa ligger i Division 4 Halland. Lilla Träslövs FF har också en omfattande ungdomsverksamhet med över 600 medlemmar.

Förutom fotboll har även Varbergs GIF friidrott samt gymnastik på programmet. Värt att nämnda är att den prominente häcklöparen Sven Nylander tävlat för klubben.

Utöver ovan nämnda finns även en rad andra idrottsföreningar med olika inriktning i Varberg som till exempel, Varberg Hockey, Varbergs Segelsällskap, Varberg-Falkenberg Sim samt Varberg Basket.